نقش روغن موتور و سیستم تزریق روغن موتور
نقش روغن موتور و سیستم تزریق روغن موتور
نقش روغن و سیستم تزریق روغن:
روغن موتور دو نقش را در سیستم موتور ایفا میکند اول رانکاری موتور و دوم تعدیل دمای اجایی که با آن در تماس قرار میگیرد. در قسمت پایینی موتور فضایی تعبیه شده که روغن پس از روغن کاری کردن موتور روغن در آنجا جمع آوری میشود و سپس توسط پمپ روغن از محفظه کارتل کشیده میشود و پس از گذشتن از فیلتر روغن دوباره به داخل قسمتهای مختلف موتور توسط سیستم تعبیه شده موتور، تزریق میشود.
روغن پمپ شده و پس از تصفیه بوسیله فیلتر با فشار معینی به مدار روغنکاری ارسال شده و سپس به یاتاقانهای اصلی و فرعی هدایت می گردد روغن رسیده به هر یاتاقان در سطح محور توزیع شده و مقداری از ان از سوراخ میلنگ به محورهای میلنگ ارسال گردیده و آنها را روغنکاری میکندمحورهای میلنگ در حال چرخش روغنهای خارج شده از یاتاقان را به دیواره های سیلندر و زیر پیستون می پاشند که دو عمل ضمن آن صورت می گیرد، ابتدا روغنکاری دیواره سیلندر و پیستون، سپس خنک کاری پیستون و سیلندر روغن های برگشتی از دیواره سیلندر روی یاتاقان های اصلی، میل سوپاپ، تایپت ها و دنده میل سوپاپ پاشیده شده و آنها را روغن کاری می کند تایپتهای هیدرولیکی بوسیله مدار اصلی روغن کاری می شوند میل اسبکها و دستگاه سوپاپ بوسیله لوله روغن منشعب از مدار اصلی روغنکاری می شوند. از مدار اصلی لوله نازکی روغن را به نشان دهنده فشار روغن انتقال می دهد و یا این عمل بوسیله سیم بطریقه الکتریکی از مدار روغن فرمان می گیرد پس از اویل پمپ فیلتر تصفیه روغن قرار دارد که روغن تحت فشار را قبل از استفاده در یاتاقانها تصفیه می کند.
روش های کنترل روغن ریزی:
در زمان روغن کاری قسمت های داخلی موتور خواسته یا ناخواسته مقداری از روغن به خارج از محلهای مورد نظر درز پیدا میکند. یکی از این مکانها دو طرف میلنگ موتور میباشد که وظیفه انتقال نیروی موتور میباشد که نیروی حرکت رفت و برگشتی پیستونها را به حرکت دورانی برای انتقال به گیربکس و سپس به چرخها برای حرکت خودرو فراهم میآورد. روغن ریزی یاتاقانها جلو و عقب میلنگ را بوسیله کاسه نمد کنترل میشود. روی میلنگ و قبل از یاتاقانها عقب یک صفحه روغن برگردان وجود دارد که قطرش بیشتر از قطر میلنگ بوده و روغنهای رسیده را به کارتل باز می گرداند با وجود پیش بینی های لازم جهت جلوگیری از روغن ریزی معهذا نشتی کمی از دو انتهای میل لنگ غیر قابل جلوگیری میباشد در صورت خرابی یاتاقانها و کاسه نمدها مقدار نشتی افزایش یافته و در یاتاقانها عقب روغن های نشت کرده به صفحه کلاچ نفوذ نموده و کار دستگاه کلاچ را مختل مینماید.
چگونه روغن موتور آلوده می شود.
بیشترین علت آلوده شدن روغن موتور احتراق ناقص است، زیرا از طریق محفظه احتراق دوده و پس مانده های سوخت ناقص وارد کارتل شده و با قطرات بخار آب ترکیب گردیده و مواد شیمیایی مضری بوجود میاورد.
اکثر مواد آلوده ساز روغن در موقع سرد کار کردن موتور به کارتل نفوذ می کند. علت این امر این است که در هنگامی که موتور سرد است بخارات خارج شده از پیستونها در هنگام خروج بر روی سطوح سرد موتور مینشیند و میعان اتفاق میافتد. گازهای حاصل از احتراق در سیلندر عبارتند از آب، ترکیبات سولفور دار سوخت که در اثر احتراق به شکلهای مختلفی از اکسیدهای گوگرد در میآید که در نهایت به پایدارترین شکل خورد یعنی اسید سولفوریک تبدیل میشوند که بسیار خورنده میباشد. که آب و مشتقات مختلف گوگردی در این هنگام در اثر میعان به داخل محفظه موتور و در نهایت کارتل و روغن انتقال پیدا میکند. این اتفاق یعنی میعان آب و اسید سولفوریک در موقعی شدت مییابد که درجه حرارت دیوراه سیلندر کمتر از ۶۰ درجه سانتیگراد باشد این مواد به مرور در پایینترین قسمت کارتل در هنگامی که موتور خاموش است، جمع میشوند و به علت سنگینی در کف آن قرار میگیرد مواد رسوب کرده با کثافات و فلزات پوسیده و ذرات دیگر ناشی از استهلاک موتور ترکیب شده و در اثر گرمای محیط ترکیبات لجنی چسبنده ای تولید می کند که باعث انسداد سیستم تعبیه شده برای انتقال روغن می گردد. از طرف دیگر در موتور سرد بنزین از دیواره های سیلندر به کارتل نفوذ و روغن موتور را رقیق میکند روغن رقیق شده نه تنها کیفیت روغن کاری مطلوبی ندارد بلکه مقدار نشتی و روغن ریزی نیز افزایش می یابد، مقدار میعان آب و اسید سولفوریک ظرف چند دقیقه در هوای سرد برابر است با تقطیر همان مقدار آب و اسید که در چندین ساعت در هوای گرم و شرایط عادی انجام گیرد.